Bij Biophilic Design, ook wel biofilische architectuur genoemd, worden in de ontwerpen natuurlijke elementen van buiten naar binnen gehaald. Dit kan plaatsvinden op 3 manieren:

1) Natuur in het gebouw; denk aan fysieke elementen zoals planten of waterelementen
2) Natuur analogen; referenties aan de natuur, zoals organische vormen en diverse texturen
3) Natuur van het gebouw; nabootsing van ruimtelijke effecten, zoals het zoeken van visuele focuspunten, zowel in als buiten het gebouw

Om de natuur letterlijk in onze tuinkantoren te halen, maken wij gebruik van natuurlijk hout, zowel in onze wandafwerking als in onze meubels. Daarnaast hangt er een airconditioning die zorgt voor frisse lucht van de juiste kwaliteit en zorgen onze grote raampartijen voor veel natuurlijk daglicht. Afhankelijk van uw keuzes kunnen er in het ontwerp ook planten geplaatst worden, welke zorgen voor een extra goede akoestiek en meer zuurstof.

De natuurlijke analogen zijn in het ontwerp gebracht door het gebruik van schapjes in de vorm van een zeshoek en het gebruik van een ergonomische, organisch gevormde bureaustoel. Verschillende structuren zijn aangebracht door het gebruik van een stoffen bureaustoel, een glad afwerkt bureau, maar ook een extra stoel met leer voor bezoekers, klanten of misschien wel voor uzelf. Door deze diversiteit worden de hersenen gestimuleerd én draagt dit bij aan uw comfort en plezier in het tuinkantoor.

De natuur van het gebouw, dus hoe het tuinkantoor ervaren wordt in relatie tot zijn omgeving, heeft onder andere te maken met zijn plaatsing. Indien mogelijk adviseren wij altijd om het tuinkantoor zo te plaatsen dat er geen afleiding is als u naar buiten kijkt, maar dat u wel de ruimte heeft om verder weg te kijken. Onderzoek heeft uitgewezen dat uw hartslag en uw bloeddruk lager worden als u slechts 40 seconden naar de natuur kijkt.

Een aantal concrete, biofilische opties voor de ontwerpen:

  • In plaats van rechthoekige schapjes op de wand kiezen voor hexagon (zeshoek). Deze vorm komt vaker voor in de natuur, wat helpt met het Biophilic Design principe.
  • Mogelijk een toevoeging van zeer doorzichtige gordijnen, die mee kunnen bewegen met de luchtstromen in het tuinkantoor
  • Mogelijk de toevoeging van een speaker, waaruit bijvoorbeeld natuurlijke geluiden afgespeeld kunnen worden. Voornamelijk in steden handig om de stadsgeluiden buiten te houden en het ‘spa-effect’ toe te voegen.
  • Afhankelijk van het doel van de ruimte (focus in de tuinkantoren, rust in de tuinverblijven) kan er ook gebruik gemaakt worden van kleur. Hiervoor kun je denken aan elementen als accessoires, maar bijvoorbeeld ook de koffiekopjes in de schapjes van het kantoor.

Extra opties bij de tuinverblijven:

  • Verschillende texturen zorgen voor meer sensorische stimuli. Denk hierbij aan kussens van katoen, met geribde stof of juist een nepvacht. Dit kan bijvoorbeeld aanbevolen worden bij de aanschaf van kussens, dekens en overige accessoires.
  • Gebruiksartikelen in de keuken, zoals kommetjes, schaaltjes, bestek etc. Kunnen uit natuurlijke materialen worden gekozen (bijvoorbeeld hout of keramiek).
  • Grote planten zoals Monstera deliciosa kunnen in het tuinverblijf voor een betere akoestiek zorgen.